Delirum

Kunne du ha vokst opp i en verden uten kjærlighet – kunne du ha klart det? I en verden der nybakte foreldre ikke føler kjærlighet ovenfor deres nyfødte barn; i en verden der tanken på å se et ungt, lykkelig par rundt nærmeste hushjørne, er like utenkelig som at Atlantis vil gjenoppstå; i en verden der venner knapt kan berøre hverandre, og jenter ikke skal snakke med gutter andre enn familie – og knapt det. Kunne du ha klart det? Kunne du ha levd i en verden kjærlighet er en smittsom sykdom, og det å elske noen med hele ditt hjerte, er like ille, nei, verre, enn å begå mord.

Slik er det for Lena Morgan Jones, en sytten år gammel jente, som sammen med tanten, onkelen, kusinen og søsteren, lever i fremtidens USA. Hele livet har Lena blitt fortalt en ting; kjærlighet, eller amor deliria nervosa, er den dødeligste av alle sykdommer – og den må for all del unngås. Et samfunn uten kjærlighet, er et trygt samfunn, derfor får alle etter fylte atten en kur, slik at de blir kurert. Denne kuren sørger for at en ikke føler kjærlighet. Og hele sitt liv har Lena trodd på dette – at et samfunn uten kjærlighet er et trygt samfunn. Hun har trodd alt som står skrevet i the book of Shhh – som kanskje kan minne litt om en alternativ lovbok eller håndbok, på grensen til hellig – til punkt og prikke. Men rundt to måneder før det er Lenas tur til å kureres, begynner bestevenninnen, Hanna, å oppføre seg annerledes. Plutselig virker Hanna som en annen person enn den Lena har kjent over halve livet. Lena blir introdusert til en ny verden; en verden som har levd side om side med hennes i alle disse årene. Men hvordan, hvordan kan en jente som Lena, som hele livet har fått lovene dyttet inn i kroppen på samme måte som luft fyller lungene – hvordan kan en jente som Lena takle det?

Og hvem er egentlig gutten som kaller seg Alex – og hva er det han vil?

image
Det var for meg uvant å lese om kjærlighet som noe negativt, som noe dødelig og kriminelt, men Lauren Oliver, forfatteren, gjorde en utmerket jobb i å beskrive et slikt samfunn. Denne boken er full av vakre metaforer, sitater en kan relatere seg til og det er bare noe nevnt. Dessuten har boken en interessant karakter rekke; skjønt hovedkarakteren, Lena, kanskje kan oppfattes som svak, så er jeg ganske så sikker på at det er noe forfatteren ønsker å legge vekt på. Slik jeg oppfattet det, så er det ikke rart Lena blir litt, vel, stum eller litt lite modig når hun brått blir kastet inn i en ny verden. Lenas bestevenninne er også en interessant karakter, selv om jeg ikke likte henne så veldig godt i starten, så utviklet det seg til at jeg likte henne veldig godt. Dessuten har man jo Alex – en karakter en ikke kan annet enn å legge merke til. En annen karakter en burde holde et ekstra øye ved, er Grace – en av favoritt karakterene mine.

Boken kan anbefales til alle som likte The Hunger Games trilogien eller Before I fall. Og til dere andre, som liker sci-fi, fantasy blandet med litt romantikk og forbudt kjærlighet.
image
I Norge er det Gyldendal om har bokens rettigheter. Alle bilder I dette innlegget er lånt I fra Google.



Kommentarer

Populære innlegg