Banned books: friheten til å lese

I bokhandelen står en hylle tom. En hel bokhylle, som tidligere hadde vært fylt med så mange bøker som den overhode kunne bære, er tømt. Den er naken, kald, med plass som skriker etter å bli fylt opp. I den hyllen fantes gamle klassikere, nye ungdomsbøker, enkelte barnebøker - bøker som er noens favoritter, bøker du kanskje har lest, hørt om, men som du nå ikke lenger kan lese. Hvorfor ikke? Det er et godt spørsmål, hvis svar er like enkelt, som det er absurd. Fordi noen sier at du ikke skal gjøre det.

Hvorfor blir noen bøker merket som "banned", forbudte? I følge ALA, American Library Association, blir bøker vendt ryggen til med de beste intensjoner. Nemlig for å beskytte noen, som regel barn og unge, fra visse ideer, tankesett og informasjon. Men ved å gi en bok et slikt merke, så tar man vekk andres frihet, og mulighet til å lese nevnte bok, forså å danne egne meninger om den. Skjønt vi historisk sett har hatt bannlyste bøker også i Norge, så er det i dag et tema det ikke snakkes mye om. Dette gjør riktig nok ikke problemstillingen noe mindre relevant, eller noe mindre verdt å snakke om. Denne uken, fra 27. september til 3. oktober, arrangeres "banned books week", en feiring for friheten til å lese.


I denne listen har jeg samlet sammen noen bøker fra bokhyllen min, som på et eller annet tidspunkt har blitt merket som "banned". Noen nylig, noen for lenge siden:
  • 1984 av George Orwell - Den dystopiske romanen 1984, var etter 1950, og frem til 1990-årene, forbudt i Sovjet. Det var Stalin som først sørget for at boken ble forbudt. 
  • The Picture of Dorian Grey av Oscar Wilde - Jeg har ikke kommet meg til å lese Wildes The Picture of Dorian Grey enda, men ser virkelig frem til å gjøre det.
  • The Grapes of Wrath av John Steinbeck var en periode forbudt i flere amerikanske stater. Jeg har ikke lest romanen enda, men det er godt mulig at jeg kommer til å gjøre det i løpet av den kommende uken. 
  • Of Mice and Men av Steinbeck - Heller ikke denne Steinbeck boken slapp unna. Grunnet upassende språkbruk, og rasisme, er dette en av de bøkene som har fått 'banned book' stempelet svært mange ganger.
  • The Perks of Being a Wallflower av Stephen Chbosky - Sammen med en rekke andre bøker på denne listen, er Wallflower  en av de bøkene som ble 'forbudt' flest ganger mellom 2000-09. Hvorfor? Fordi det er en bok om å bli voksen, og ungdommene i romanen snakker om alkohol, dop, røyker, og er vulgære, for å nevne noe. 
  • Go Ask Alice av en ukjent forfatter - I Go Ask Alice følger vi femten år gamle Alices møte med dop for første gang, og vi ser hvordan hennes ellers så stabile liv gradvis faller fra hverandre. Boken fremstiller tidvis dop på en glorifiserende måte, skjønt helhets inntrykket, og budskapet sier: hold deg vekk fra det. Grunnet dop og voldelige scener, har boken hyppig blitt kategorisert som uønsket. 
  • The Catcher in the Rye av J.D Salinger - Boken om Holden Caulfield fikk 'banned book' -stempelet blant annet for upassende språk.
  • To Kill a Mockingbird  av Harper Lee - Lees folkekjære klassiker, To Kill a Mockingbird, om det å være modig, om meningsløsheten med rasisme, og rettferdighet, har fått stempelet "banned" fordi den inneholder 'upassende' språk og rasisme.
  • All Quiet on the Western Front av Erich Maria Remarque - Romanen viser noe av det menneskelige, og det meningsløse med krig. Derfor ble den erklært forbudt i nazi- Tyskland. 
  • Looking for Alaska av John Green - Den amerikanske forfatteren John Green, også kjent for The Fault in Our Stars og Paper Towns, skrev 2005 en bok som senere skulle bli hyppig "banned". I dag er Looking for Alaska en av de ungdomsbøkene som har blitt merket som 'forbudt' flest ganger. 
Har du lest noen av disse bøkene, eller kanskje noen andre "banned books"? Ha en fin banned books week!




Kommentarer

Populære innlegg