Only Dull People Are Brilliant at Breakfast

Det er to ting jeg ikke kan motstå: Oscar Wilde sitater, og morsomme titler. "Only Dull People Are Brilliant at Breakfast" er uten tvil en blanding av de to. Den lille samlingen med Wildes sitater og meninger utkom i 2016, som en del av Penguine Books' "Little Black Classics", en serie små bøker med tekster fra noen av historiens mest kjente forfattere, tenkere og humorister. Wildes bidrag er nummer 119 i serien som feirer det britiske forlagets første klassiske utgivelse, i 1946. Men bokserien bestående av de små svarte bøkene feirer riktignok mer enn kun forlaget, for med tekster som dekker flere land, sjangre og litterære perioder, viser de det store mangfoldet blant klassisk litteratur.

Om boken:
Tittel: Only Dull People Are Brilliant at Breakfast
Forfatter: Oscar Wilde
Sider: 52
Utgivelse: Penguin Books, "Little Black Classics" (2016)
Mitt eksemplar: Egen

Med sine 51 sider er "Only Dull People Are Brilliant at Breakfast" en bok, eller snarere en samling sitater som det går fort å lese. Bestående av sitater som dekker Wildes enorme kjærlighet for kunst, negative syn på flere engelskmenn, og ikke minst  lovprisning av eget intellekt, gir den lille boken leserene en underholdende introduksjon til
Wildes vittige forfatterskap. Boken gir riktignok ingen forsmak på den mer skildrende og vakre delen av det, slik man kjenner fra f. eks The Picture of Dorian Grey, og enkelte noveller.

Sitatene er hentet fra Wildes "Nothing.. Except My Genius: The Wit and Wisdom of Oscar Wilde" og er godt flettet sammen, med en rekke gjentagelser. Temaene glir over i hverandre, og dekker uten tvil en rekke ulike samtaleemner. Tidvis føles det hele som en lengre monolog, eller rett og slett som et aldri så lite stand up-show. Men selv om en rekke sitater er ironiske og morsomme, består "Only Dull People Are Brilliant at Breakfast" også av sitater til ettertanke og refleksjon. Den lille boken er interessant og lese, selv om man ikke nødvendigvis er enig i alle Wildes påstander og meninger.

"Only dull people are brilliant at breakfast. There are only two kinds of people who are really fascinating - people who know absolutely everything, and people who know absolutely nothing."
(p. 50)
Kommentarer

Populære innlegg