Splintret (Livsloven #1)

Amerikanske Neal Shustermans thriller "Unwind" utkom allerede i 2007 på originalspråket, engelsk. Denne våren kom den norske oversettelsen, "Splintret", etterfulgt av oppfølgeren "Spleiset". De to siste bøkene i serien Livsloven er ventet i forhåndsvis september og oktober.

Neal Shusterman tar oss med inn i et forstyrrende samfunn hvor tradisjonell abort har blitt ulovlig, og erstattet med fragmentering. Denne fragmenteringen gjør uønskede tenåringer til en kilde for organer og kroppsdeler, hvis verdi nærmest regnes ut i fra hvor sterke og ettertraktede kroppsdelene deres er. I  "Splintret" møter vi tre ungdommer som av ulike grunner skal bli fragmentert. Connor fordi han er et problembarn, Risa fordi det skal kuttes i barnevernets budsjetter, og Lev som tiende, født kun for å ofres. En tilfeldighet fører de tre ungdommene sammen, og dersom de skal overleve frem til de fyller atten, blir de nødt til å samarbeide i kampen mot regimet. Livsloven som fikk slutt på den blodige Heatland-kirgen tillater nemlig kun at ungdommer mellom tretten og atten blir fragmentert, og dersom de blir det, garanteres det at alle organer og kroppsdeler vil bli brukt for å redde andre.

Om boken:
Forfatter: Neal Shusterman
Sider: 363
Utgivelse: Cappelen Damm 2016, (org. utgivelse 2007, Simon and Shuster's books for young readers)
Alder: 13+
Mitt eksemplar: Lese eks. fra forlaget

Hvor vidt et barn skal fragmenteres, bestemmes av foreldre eller foresatte, og barna har som oftest veldig lite de skulle ha sagt. Leserne blir blant annet presentert for et barn som fragmenteres etter at tanten overtok ansvaret over ham, og som ikke ønsker de ekstra økonomiske byrdene et ekstra barn innebærer. Samtidig bestemmer et skilt par at barnet deres skal fragmenteres ettersom begge ønsker foreldreretten, og hater tanken på at den skal gå til den motstående parten. Tenåringer, de fleste uskyldige, blir ikke kun offer for livsloven, men for en rekke ansvarsløse voksne. Barn blir jevnlig omtalt som "problemer", og fremfor å finne en ordentlig løsning på problemene, blir de heller skjøvet over på noen andre.

Det kan være vanskelig å lese "Splintret", da den tar for seg tenåringer som dør fordi de ansvarlige voksne ønsker det. Forfatterens skrivestil er ikke veldig deskriptiv, og overlater mange hendelser til leserens egen fantasi. På denne måten blir boken enda mer forstyrrende: forfatteren forteller konkret, med få ord akkurat hva som skjer, men overlater detaljene til leseren selv. Dette gjelder særlig et av bokens siste, mest kvalmende og skremmende kapitler.

"Splintret" er fylt med en rekke interessante karakterer, både ungdommer og voksne. Karakterene tar ulike valg, av og til valg går de mot strømmen, og av og til følger de den. Historien fortelles i tredjeperson, men i de ulike kapitlene blir verden sett gjennom ulike karakterers øyne, ikke kun hovedpersonene. Det er fascinerende å lese om den samme hendelsen sett fra ulike perspektiver som legger vekt på ulike aspekter. Enkelte kapitler fokuserer også på hendelser som skjer parallelt med andre kapitler, men på andre steder og med andre personer. Siden det hele tiden byttes mellom perspektivene tok det meg litt tid å komme ordentlig inn i handlingen. Da jeg hadde kommet godt inn i historien ble derimot de ulike perspektivene heller noe som gjorde boken mer interessant.

I større grad enn en rekke andre dystopiske ungdomsromaner, tar "Splintret" for seg et opphetet politisk spørsmål: abort. Det er nettopp uenigheten rundt dette spørsmålet, eller valget, som har ført til fragmenteringen. Skjønt Neal Shusterman har fokus på abortspørsmålet, og stiller spørsmål ved når fostre burde regnes som mennesker, så dytter han ikke sin egen agenda på leseren. Fremfor å fortelle leseren hva han selv tenker om saken, får leseren mulighet til å tenke selv.

"Splintret" er en god, men forstyrrende thriller, hvis karakterer føles realistiske. Neal Shusterman skriver overbevisende om en brutal og delvis absurd verden - det er blant Splintrets mange kvaliteter. Den norske oversettelsen er god, og språket flyter godt.
Kommentarer

Populære innlegg