Kan vi bare late som



("Kan vi bare late som" av Camilla Sandmo, 2017, Vigmostad Bjørke, 189sider, leseeksemplar fra forfatter/forlag, takk til hjelpsom familie for skrivehjelp) 

Camilla Sandmos ungdomsdebut "Kan vi bare late som" gjennomsyres av de samme temaene som fyller Si;D-sidene i Aftenposten: Presentasjonsjag og karakterpress. Dersom det skulle være noen tvil, avkreftes det fra første stund: "Kan vi bare late som" er utvilsomt en bok for ungdom anno 2018. I debuten har man, foruten den velkjente prestasjonskulturen, et ekstra element eller en annen side ved den samme saken: Konkurranseidrett og overivrige, sykelig ambisiøse foreldre. "Kan vi bare late som" er en ungdomsroman i samtiden med kommentarer til homofili og forelskelse: Fra tid til annen reagerer karakterene rettmessig på bruken av seksuelle legninger som skjellsord. Fremfor å bli en moralførende bok, legger samtidskommentarene seg som subtile påpekninger: Som leser trekker man det til seg som en selvfølge snarere enn å føle seg irettesatt. Det er et viktig trekk om man ønsker å nå de bredere lagene i ungdomskulturen, også de som først og fremst ser etter lett underholdning. Da hovedkarakterene er aktive innen skøytemiljøet, et miljø forfatteren selv har vært en del av, vil boken trolig appelere spesielt til disse ungdommene. 

Emma har alltid drevet med kunstløp, og alltid hatt en tilsynelatende perfekt storesøster, en storesøster med seksere i alle fag og morens godvilje. Emma derimot, bruker sin resterende tid til å spille Sims og lese blogger -- mer strekker ikke tiden til. Gjennom et veddemål med Jossi på hockeylaget, endrer hverdagen seg drastisk -- og Emma har verken tid eller grunn til å se seg tilbake.

På mange måter kan "Kan vi bare late som" leses som en kommentar på den "usynlige konkurrasen" mellom jenter, både i idrettsmiljøer og skolesammenheng. Samtidig er det en bok om det å kunne stå opp for andre, og det man selv tror på og står for -- til syvende og sist blir det dessuten en bok om forsoning og forståelse. Det må i midlertid presiseres at "Kan vi bare late som" fremfor å dvele lenge ved de moralske dilemmanene, er en svært handlingsdrevet bok. Snarere å kommentere åpenlyst på moralske dilemmaer leses forfatterens kommentarer gjennom karakterenes egen utvikling. Dette ser man tydeligst gjennom hovedkarakteren Emma som utvikler seg mye på kort tid, i stor grad gjennom nye opplevelser og bekjentskaper.  "Skal vi bare late som" fremtår dermed som en dynamisk ungdomsroman med tro på utvikling og forsoning. Dét er gode idealer å ta med seg videre inn i 2018. 

Det er nærmest umulig å skrive om litteratur uten å komme innom objektivitet og subjektivitet; Selv erkjenner jeg at anmeldelser er og blir subjektive, samtidig som en viss objektivitet bør forventes. "Skal vi bare late som" gjorde ikke like sterkt inntrykk på meg som det jeg hadde håpet på, trolig fordi jeg sjeldent leser svært handlingsdrevne bøker. Tidvis opplevde jeg at mye skjedde for raskt, skjønt jeg forstår at de brå handlingene og de plutselige, men overveldende store følelsene sier mye om hvordan mange ungdommer opplever ungdomstiden: Som dramatisk, og som en intens jakt etter tilhørlighet og forståelse. Den åpenbare striden mellom hockey og kunstløp oppleves for meg, som selv står utenfor sporten, litt som en klisjé på lik linje med ballett/fotball. Feiden mellom skøytemiljøene bringer likevel historien fremover, og det er viktig dersom man vil nå mange ungdommer. Høyst sannsynelig vil dette slå særlig godt an innad i de to miljøene. 

Med tydelig tidsfestelse i nyere tid, 2000-tallet, vil boken med sine aktuelle temaer og mange klimakser appellere godt til ungdom som foretrekker underholdende og handlingsdreven-litteratur. "Kan vi bare late som" fremstår som en fascinerende samtidsroman for ungdom, og som en interessant debutroman fra en som selv har drevet aktivt med kunstløp. Underholdende samtidslitteratur for ungdom er en svært viktig sjanger som samtidig vil nå mange. 



Kommentarer

  1. Jeg likte veldig godt å lese dine tanker om boken, siden jeg leste den nylig selv.
    Du har også en veldig flott blogg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig! Det er alltid gøy å kunne lese hva andre synes om en bok man selv har lest :)
      Ha en riktig fin kveld videre!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg