Høydepunkter fra Mammutkatalogen 2018



Hvert år, tidlig i januar, lager en rekke bokbloggere (og det som regel meg selv inkludert) lister med årets (subjektivt sett) beste bøker. Disse listene består ikke nødvendigvis av bøker hvis utgivelse kan dateres til det forregående året, men er heller en salig blanding av de beste bøkene bloggerne selv leste. Hvor salig blandingen blir, avhenger av hver enkelt blogger; Mens noen leser bredt, stikker nesen innom de fleste sjangre, fra krim, til strikk til samtid, sirkler andre seg inn på ren samtidslitteratur, et snev virkelighetslitteratur og kanskje litt lyrikk. Det finnes så mye for enhver, for den som måtte lete. Ikke helt overraskende vil da Mammutkatalogen også ligne på listene bloggere skriver: Titlene er ikke nødvendigvis rykende ferske (skjønt noen må sies å være det), og ranker over en rekke sjangre. Da reklamebyrået som har ansvar for årets Mammutsalg, tok kontaktet meg og spurte om jeg kunne plukke ut mine favoritter blant årets titler, var jeg ikke i tvil om hvilke jeg skulle trekke frem: Bøkene som som skulle blitt inkludert i mitt årlige januarinnlegg, i oppsummeringen av leseåret som glimtet med sitt fravær. I Mammutkatalogen fant jeg nemlig både Flammes nostalgiske "Ungdomsskolen" skrevet på vakker nynorsk, Tiden Forlags utforskende og gjennomførte "Å leve med Shakespeare" og Heinesens tidløse og selvfølgelige "Sommerboken". Langt bak i katalogen kom jeg over en uventet favoritt stående side om side med en bok jeg selv leser for tiden: Kagge "Den norsk etymologiske ordbok" som er akkurat like lang som den er fascinerende, og Heinesens viktige "Hva er populisme?" hvis aktualitet er selvforklarende. 

I "Ungdomsskolen" av Heidi Furre møter vi tre veslevoksne tenåringer: De har akkurat begynt på ungdomsskolen, tenker på den steriotypiske ungdomsstilværelsen med fester, gutter og drikking, samtidig som de ønsker å ta voksne valg og hverdagen fylles med norskstiler og karakterer. Samtidig er det en bok om dyptfølt sorg og savn, og om alt det som skjer med oss som vi ikke selv kan kontrollere. Med varme skildrer Furre de usikre ungdommene, og resultatet blir en underholdende, trist og fin nostalgisk bok om de tidlige ungdomsårene. I likhet med "Ungdomsskolen" fremstår Tove Janssons "Sommerboken" som en nostalgisk beretning om barndom, om sommerdager på en øy med en dunkel mormor-skikkelse, om absurdidet, om storm, og om sommerkvelder som umerkelig glir over i vinterkvelder. Det er fristende å kalle "Sommerboken" en kultklassiker, for det skal sies at de som leser den en gang, gjerne vender tilbake til en igjen og igjen -- og brått har det blitt en sommertradisjon! Samtidig må det presiseres at "Sommerboken", med skildringer av vinter og høst, er en bok som også passer utmerket godt til februarmorgener. 

De to forregående titlenes utgivelsesdatoer fremstår, og det med grunn, rykende ferske sammenlignet med Shakespeares forfatterskap. Tilsvarende behøver deres aktualitet knapt forklaring og begrunnelse, da både årstider, sommerferier og ungdomsskoler er gjengangere i moderne, skandinaviske liv. Shakespeares akutalitet stiller flere lesere derimot spørsmål ved: Hva kan den 400 år gamle forfatteren si om våre liv i dag? Med et spørmsål i lignende ordlyd innledes journalisten Inger Merete Hobbelstads velskrevne essaysamling "Å leve med Shakespeare". Gjennom ti interessante essays om Shakespeares kjente, så samt som mindre kjente, stykker, lykkes Hobbelstad i å aktualisere Shakespeare på en tilgjengelig og underholdende måte. Ja visst kan Shakespeare sammenlignes med amerikansk valgkamp, Breaking Bad, og samtidig kommentere politisk ufrihet. Med språkelig kvalitet og imponerende fakta engasjerer Hobbelstad leseren slik at man til slutt blir bedre rustet til å svare neste gang noen måtte lure: "Men på hvilken måte er dette relevant i dag?" 

Dersom litteratur skal rangeres etter aktualitet, vil likevel Kagges murstein, "Den norsk etymologiske ordboken" trone høyt på listen: For det er vel lite som preger menneskets hverdagsliv mer enn det språket de snakker, og ordnene de velger? Inndelt etter tematikk, gir den etymologiske ordboken, som forsåvidt er den første norske i sitt slag, inngående kjennskap til språkhistorie og opprinnelse. Om man leser etter aktualitet, må Heinesens "Hva er populisme?" også sies å komme langt opp på listen. 

Bøkene i Mammutkatalogen kan forhåndsbestilles i din lokalebokhandel, men kommer først i salg 12.  februar. 

(Dette innlegget er skrevet i samarbeid med reklamebyrået som har ansvar for Mammutsalget 2018. Jeg har selv valgt ut bøkene jeg har skrevet om. Alle utgavene er privatutgaver, men "Sommerboken" fikk jeg som leseeksamplar for noen år siden. Takk til foreldre som skrev deler av innlegget mens jeg dikterte)


Kommentarer

Populære innlegg