Den glemte hagen


Den glemte hage – Kate Morton.
For en stund siden leste jeg en av Kate Mortons bøker, “Den glemte hage.” Og jeg skal ikke legge et sekund skjul på hvor godt jeg likte denne boken, man lever seg virkelig inn i den, og blir godt kjent med karakterene – og det tar ikke lang tid før man føler at man kjenner dem. Dette er dessuten en av de bøkene man helst vil forsvinne inn i, forsvinne inn i og bli der. En av de bøkene man ikke vil at skal ta slutt, en bok man gjerne kan sitte oppe om kvelden lenger enn man burde – kun for å lese.
I denne gode boken, møter man flere hovedpersoner. Igjennom boken får man høre historien i flere personers perspektiv. Der flere av dem lever i forskjellige årstall.
 
322
Boken starter i en liten pikes perspektiv, kalt Nell. Hun blir forlatt på en kai, og alt hun kan huske er denne damen som fortalte henne at de lekte en lek, der hun måtte gjemme seg. Damen forsvinner, og alt Nell sitter igjen med er en liten koffert, og navnet “Forfatterinnen.” i tankene. Årene går, og Nell blir eldre. Selv vet hun knapt noenting om sin fortid, kun det hun har blitt fortalt av sine foreldre, eller de hun i sytten år trodde var foreldrene sine; Hun ble funnet på en kai, med en koffert som var akkurat stor nok for en liten jente. Aller mest ønsker hun å finne ut hvem hun er, hvor hun kommer fra, hvorfor hun ble forlatt alene på en kai, og hvem hennes egentlige foreldre er.
Nell blir eldre, og hennes barnebarn, Cassandra, tar over mysteriet for henne. Cassandra får fatt i flere opplysninger, som førere henne til England.
Tilbake på tidlig nittenhundretallet, i England. Møter vi Elizia, som lever blant Londons mest fattige strøk, sammen med tvillingbroren sin, Sammy. Elizia har en forkjærlighet for historier, og det er ikke rent sjeldent hun skremmer både broren, og nabobarna med sine skremmende eventyr. Hun har dessuten fått beskjed av sin mor at hun skal passe seg for en mystisk, skummel mann, som er på jakt etter dem. Men hvem er egentlig denne mannen, og hvor er familien Montruchets rolle oppe i alt dette? Og ikke minst, hvem er Nell egentlig?
“Den glemte hage” er skrevet av den Australske forfatterinnen Kate Morton. Bokens original tittel er “The forgotten garden”, og bøkene hennes er oversatt til hele trettiåtte språk. Morton er den yngste av tre søsken, og hun ble oppvokst i Sør Australia. Uten om “The forgotten garden” har hun i tillegg skrevet bøkene, “Tilbake til Riverton” og “En svunnen tid”, den sist nevnte er hennes aller nyeste, og kom ut i 2010. Nå bor Kate i Brisbane, sammen med sønnene og mannen sin.
Denne boken passer godt for de som liker både mysterier, drama og romantikk på en gang. Og ikke minst de som gjerne vil forsvinne et par år tilbake i tid, helt tilbake til England. Denne boken er en sikker julegave vinner, som vil passe godt for den leselystende. Boken har rundt 567 sider.
Kommentarer

Populære innlegg