Med beina på nakken

Jeg har alltid elsket barnebøker. Roald Dahl, Astrid Lingren, Tove Jansson, Den hemmelige hage, Ruffen – og listen bare fortsetter, og fortsetter, og fortsetter. På denne listen har det veldig nylig sneket seg inn en ny tittel. En tittel ny på alle måter, da den ble utgitt i januar 2015. Jeg snakker om Arne Svingens nye bok, Med beina på nakken. Han har tidligere utgitt kritikerroste titler som Primitive pungdyr fra 2014 og Sangen om en brukket nese fra 2012, for å nevne noen av hans mange titler. Flere av disse er solgt og utgitt i en rekke land.

Eriks verden snur seg veldig fort på hodet, og blir fjernere og fjernere jo flere perronger de passerer, han og faren. Han har ikke sagt noe om hvor de skal, ei hvorfor de nå befinner seg på et tog som kjører nedove Europa. Verden har bare snudd seg på hodet, det er alt Erik vet. Vel, det, og at han fortsatt sitter i rullestol. Med beina på nakken skildrer en fars desperate forsøk på å gjøre ting litt bedre, hvordan en ganske så skummel bok kan holde deg med selskap, venner med ulike språk, og litt om å spille fotball i rullestol.


Kort om boken:
Tittel: Med beina på nakken 
Forfatter: Arne Svingen
Sider: 156
Forlag: Gyldendal
Sjanger: Barnebok
Alder: 9+
Min kopi: Lesereksemplar fra forlaget

Jeg begynte å lese denne boken tidlig på morgenen, på en vagt belyst trikk, mens sluddet, snøen og/eller regnet, falt mot bakken utenfor. Det første jeg la merke til, er at boken tar for seg ikke bare ett, men flere vansklige, kompliserte temaer. Det ligger noe eget i stemningen, og man kjenner på seg at det er noe som skurrer karakterene mellom. Det er noe som ikke stemmer helt. Skjønt det ikke blir endelig bekreftet før ganske så langt ut i boken, så plukker man det raskt opp.

Det er ikke en dyster bok, men snarere en bok som skildrer vanskelige temaer, som forholdet mellom far og sønn, skyldfølelse og anger, med forståelse, varme og et snev av humor. Det er fint at det blir skrevet om såre temaer i barnelitteratur, da barn ofte forstår og oppfatter mer enn man ofte forestiller seg. Med beina på nakken er av de bøkene som både barn, ungdommer og voksne, kan ha stor glede av, og få mye ut av. Jeg ser for meg at det kan være en morsom bok å samtale om og diskutere med flere forskjellige generasjoner og aldersgrupper, da en ni åringsforståelse kan være enten veldig lik, eller svært ulik en fjortenårings.

Kommentarer

Populære innlegg