The Curious Incident of the Dog in the Night-time

I 2003 utkom Mark Haddons The Curious Incident of the Dog in the Night-time. Boken har vunnet The Whitebread Book of the Year, som er en av de mest prestisjefulle litterære prisene i Storbritannia, og som nå har byttet navn til Costa Book Awards. The Curious Incident of the Dog in the Night-time, har dessuten blitt sammenlignet med den klassikeren The Catcher in the Rye.

Jeg tenker at begge bøkene er bøker de fleste enten elsker, eller misliker veldig sterkt. I dette tilfellet finnes riktig nok en slags middelvei, hvor man ikke riktig sitter igjen med ”Wow”-faktor, men heller ikke angrer på at man leste boken. For meg var The Curious Incident of the Dog in the Night-time en slik bok: den er ikke fantastisk, men heller ikke dårlig. Det er riktig nok verdt å nevne at jeg har lest flere anmeldelser hvor boken blir veldig varmt omtalt.

Fortelleren i The Curious Incident of the Dog in the Night-time er femtenåringen Christopher Boone. Christopher har Aspergers syndrom, liker matte, men synes det er vanskelig å forstå menneskene rundt seg. Han liker å lage lister, logikk og å vite sannheten, men misliker metaforer, og hater fargene gul og brun. Dessuten liker han ikke fremmede, og har ikke gått lenger på egenhånd enn til enden av veien. Men da Wellington, naboens hund, blir brutalt myrdet, bestemmer Christopher seg for å være detektiv, og setter ut på en reise som vil utfordre ham, og ende opp med å snu opp ned på det han vet, og ikke vet.

OM BOKEN:
Tittel: The Curious Incident of the Dog in the Night-time
Forfatter: Mark Haddon
Sider: 268
Alder: 10/11+
Forlag: Vintage Books
Utgivelsesår: 2004 (Først utgitt i 2003)
Min kopi: Egen

En av de fine tingene med bøker, er at man kan finne så mye forskjellige. Det er fint å ha litt forskjellige handlinger, litt forskjellige karakterer. Men det er ikke bare fint, det er nemlig viktig. Det er lurt å utfordre seg seg litt, og lese om noe man ikke har mye kunnskap om. I The Curious Incident of the Dog in the Night-time, er fortelleren en ung, intelligent gutt med Aspergers syndrom. Jeg kunne ikke mye om Aspergers på forhånd, og syntes det var interessant å lese om Christopher, og de utfordringene han møter i hverdagen sin. Av og til er det hjerteskjærende, noen ganger fascinerende, eller humoristisk, men mest av alt lærerikt.

Christopher begynner å skrive bok som en slags skoleoppgave. Ettersom Christopher selv skriver boken, så kan han gjøre det på sin egen måte, slik han selv vil. Derfor er kapitlene nummeret med primtall. Han fokuserer ofte på små detaljer, og skriver mye om dem. Skrivestilen passer veldig godt til historien, og får Christopher til å føles realistisk.

Skjønt boken har blitt omtalt som en mysterie-roman, vil jeg ikke selv kalle den det. Dersom man forventer seg en Agatha Christie-lignende bok, så kan man bli skuffet. Mer enn The Curious Incident of the Dog in the Night-time handler om naboens hund, så handler den om Christopher, og hvordan han synes at verden er et stort mysterium. Det er en bok det går fort å lese, som er veldig koselig, og samtidig interessant.

Kommentarer

Populære innlegg