Flukten – Beta er i byen

Egentlig burde jeg kanskje starte dette innlegget med å si noe som "Glem The Hunger Games, Glem Divergent, Beta er i byen!" Men det gjør jeg ikke. I alle fall ikke før jeg har kommet opp med er bedre slagord. Dessuten fordi noen ganger går det ikke an å sammenligne bøker. De får liksom sin egen sjanger, sin egen plass som det er vanskelig å nå, de blir noe eget. Flukten, første bok i Beta serien, er en slik bok. Mens jeg fulgte våre tre hovedpersoner og deres venner gjennom deres dystopiske verden, mens de snakker om steder mange av oss har eller vil befinne oss, så skjedde det noe ikke så ukjent: sidene ble bladd raskere frem over, sidetallene ble stadig høyere, hjertet gled lenger og lenger opp i halsen, og medfølelsen for karakterene blusset opp. Hva vil skje nå? Hvordan vil de reagere? Vil de overleve? Vil deres verden bli som vår igjen, bare med flere skrammer? Hva kommer til å skje? Og til sist: når kommer neste bok ut!

Vi befinner oss 60 år frem i tid. Etter flere kriger ble staten Skandia dannet. En stat bestående av arealene som tidligere var Norden – Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island – bebodd av deres etterfølgere, oldebarna, kanskje. Men alt av nordisk identitet er som jevnet med jorden, slettet, forbudt. Litteratur og musikk er historie. Mørk historie. Naturen er giftig. Regn må for all del unngås. Spørsmål og kritiske kommentarer er galt og en trussel for det velordnede samfunnet. Heller ikke er familier noe man ser ofte – det hører sjeldenhetene til, noe de ytterst få har kjent føelselsen av å ha. Ellevtegrad elevene Kodak, Livni og Jor, vokser opp i denne verden. Hvor privileger hvert år tildeles noen ytterst få. Men i år er ting annerledes. Rett før deres utvelgelse finner sted, blir de tre vennene kjent med en mørk, skjult hemmelighet. Tar de opp kampen, og vil de lykkes?

Kort om boken:
Utgivelsesår: 2014
488 sider
1. utgave

Les et utdrag her: http://issuu.com/gyldendalnorskforlag/docs/beta_bok_1_flukten?e=1324688/6815418Jeg har vel ikke akkurat lagt skjul på hvor mye jeg likte denne dystopiske og action fylte boken. Det tok ikke særlig lang tid, ikke særlig mange sider, før boken hadde klatrer seg opp på listen over favoritt bøker. Forbi flere av de store, internasjonale bestselgerene. Det må være lov til å som jeg synes synd på de personene som av ulike grunner ikke får lest denne boken. Samtidig tror jeg det forsterker leseopplevelsen litt ekstra, når handlingen foregår i en verden ikke så langt unna, men likevel så ukjent. Det var noe helt annet enn å lese en bok hvor handlingen foregår i Nord Amerika. Dette var helt klart bedre. Men hvor handlingen er plassert, er bare et pluss. Bare noe positivt man kan legge til sammen med hvor godt og intelligent skrevet den er. Av og til er det vanskelig å skrive anmeldelser av bøker man virkelig liker. På samme måte som det er vanskelig å ordlegge seg om kjærlighet ovenfor mennesker, og på samme måte er det av og til vanskelig å forklare hvor god en bok er.


Kommentarer

Populære innlegg