Å lese på nynorsk


Hva er nynorsk? Jeg forbinder nynorsk med noe vakkert, med lyrikk, med ord som flyter lettere enn på bokmål, og fine skuespill. Nynorsk er sidemålet mitt, skjønt jeg, som mange andre, har aner fra Vestlandet - og dermed blir nynorsk også bildene som henger på veggen hjemme hos bestemor, bilder av strender, av klostre, og historiene om den iskalde, men helt klare sjøen. Likevel kan jeg ikke legge skjul på at nynorsk for meg, når man ser forbi idylliske fotografier og vakre ord, også forbindes med norsk eksamener og pugging. Hvorfor forbinder jeg nynorsk med pugging? Fordi det fortsatt er i periodene før skriftlige prøver jeg møter aller mest nynorsk. Men hva er nynorsk egentlig? Et skriftspråk som siden slutten av 1800 - tallet og sidestillingsvedtaket, har vært sidestilt med bokmål. Trass dette vet jeg med meg selv at jeg leser altfor lite nynorsk, hvilket ikke er annet skuffende. Jeg ønsker å kjenne bredden blant norsk litteratur, føle og kjenne flere gode romaner, noveller og dikt - og den eneste måten jeg kan gjøre det på, er ved å lese nynorsk. 

De neste månedene skal jeg forsøke å lese og anmelde, minst én nynorsk bok i måneden. Det er dessuten svært viktig å utfordre lesevanene sine, for det er kun på den måten man kan vokse og oppdage noe nytt. Kanskje jeg i slutten av prosjektet også har fått meg en ny vane? At det å lese nynorsk litteratur blir gjort med like stor selvfølge som jeg leser bøker på engelsk og bokmål. Jeg vet ikke hvor lenge jeg bevist skal lese én nynorsk bok i måneden, men jeg har plukket frem noen bøker fra hyllen min som jeg vet at jeg skal lese
 • Hamlet av William Shakespeare, oversatt av Edvard Hoem for Forlaget Oktober: Jeg har allerede begynt å lese Hoems oversettelse av Hamlet, men la den i begynnelsen av ferien til side for å fullføre andre påbegynte bøker. Derfor skal jeg begynne å lese den på nytt, og gjett om jeg gleder meg! For noen måneder siden skrev jeg om Det Norske Teaterets oppsetning av Romeo og Julie, men det første Shakespeare stykket jeg så, var Hamlet ved samme teater. Derfor blir det ekstra spennende å lese ferdig stykket!
 • Mi Briljante Venninne av Elena Ferrante var svært lenge på bestselger listene, og nesten minst like lenge har de to første bøkene i serien stått i bokhyllen min. Jeg begynte på "Mi Briljante Venninne" like før sommerferien, men også denne ble lagt på vent. Jeg har hørt mye fint om serien, som foregår i Napoli, Italia, og er veldig spent på hva jeg vil synes om den. Oppfølgeren "Historia om det nye navnet" har også en selvsagt plass på listen over nynorske bøker.
 • Jeg fant "Fugletribunalet" av Agnes Ravatn i mammas bokhylle, og lånte den med meg. Romanen utkom i 2013, og har siden vunnet blant annet Ungdommenes Kritikerpris. Boken er heller ikke lang, noe som kan være fint når man leser bøker i mellom skole og lekser. I likhet med Hamlet, også dramatiseringen av Fugletribunalet blitt spilt (og spilles fortsatt) på Det Norske Teateret.
Jeg vet ikke helt hvor lenge jeg skal holde på med prosjektet mitt, men jeg er veldig sikker på at jeg kommer til å legge flere titler til listen min etter hvert som dagene og ukene går. Dersom du vet om noen gode nynorske bøker, så tar jeg gjerne i mot tips!


Kommentarer

 1. Jeg likte veldig godt Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund, som kom i fjor. Ellers er Ruth Lillegraven og Marit Kaldhol to av mine favorittforfattere som skriver på nynorsk. Og Aina Basso! Språket er nydelig hos alle forfatterne, om enn på hver sin måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tips! Jeg har hørt mye godt om "Personar du kanskje kjenner", så den skal jeg definitivt få lest :) Jeg skal ta en titt på de andre forfatterene du nevnte også!

   Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
 2. Jeg slår et slag for "Song for Eirabu" av Kristine Tofte, minnes språket som vakkert og poetisk. Lines forslag har jeg også likt.

  Det må nevnes at "Fugletribunalet" vant Bokbloggerprisen 2013 :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! :) "Song for Eirabu" høres veldig fin ut!

   Ha en fortsatt fin onsdag!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg